Makanan amat memainkan peranan penting bagi wanita mengandung. Makanan adalah sumber bekalan gizi seimbang terhadap wanita mengandung dan bayi di dalam perut. Walau bagaimanapun, jenis-jenis makanan yang baik dan berkhasiat amat menjadi keutamaan bagi pemilihan ibu mengandung.
Kebanyakan
makanan adalah selamat untuk dimakan, namun terdapat beberapa makanan yang
perlu dielakkan semasa hamil kerana khuatir dapat membahayakan kesihatan bayi
anda. Ada pepatah mengatakan bahawa mencegah itu lebih baik dari mengubati dan
berikut merupakan antara makanan yang mungkin berisiko untuk diambil semasa
hamil. Di antara makanan yang perlu dielakkan semasa hamil adalah seperti berikut :-
1. Daging mentah.
Makanan laut, daging dan juga ayam yang tidak dimasak atau
tidak dimasak sepenuhnya perlu dielakkan kerana risiko pencemaran dengan
bakteria koliform, toxoplasmosis dan juga salmonella. Ibu mengandung berisiko
tinggi untuk mendapat keracunan makanan akibat penurunan daya imum semasa
hamil.
Mungkin di Malaysia tidak menjadi kebiasaaan untuk makan
makanan mentah atau separuh masak tetapi risiko tetap ada memandangkan
asimilasi budaya pemakanan seperti makanan barat atau mungkin sushi dari jepun.
2. Daging deli.
Daging deli telah diketahui bahawa dicemari dengan bakteria
listeria,yang boleh menyebabkan keguguran. Listeria juga mempunyai kebolehan untuk
merentasi plasenta dan boleh menjangkiti bayi yang boleh membawa kepada
jangkitan atau keracunan darah, yang boleh mengancam nyawa.
Jika ingin juga makan daging deli, pastikan anda memanaskan
dahulu daging tersebut sehingga masak sepenuhnya, tetapi seeloknya elakkan
dahulu makan ketika hamil.
3. Ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi.
Ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi perlu dielakkan.
Merkuri yang dimakan semasa hamil dikaitkan dengan kelewatan perkembangan dan
kerosakan otak.
Antara ikan yang mempunyai kandungan merkuri yang tinggi
ialah ikan yu, ikan todak, ikan kembung raja, ikan kerapu, ikan hiu, ikan tuna
kuning dan ikan marlin. Semakin tinggi kedudukan ikan dalam rantai makanan
semakin banyak kandungan merkuri yang terdapat dalam ikan tersebut.
4. Kerang-kerangan mentah.
Majoriti penyakit bawaan makanan laut berpunca dari
kerang-kerangan mentah seperti kerang,tiram,dan kepah. Proses memasak mungkin
boleh membantu dalam nyah-bakteria, tetapi ia tidak menghalang jangkitan berkait
dengan alga.
5. Telur mentah.
Telur mentah atau separuh masak mungkin mengandungi bakteria
salmonella. Bakteria ini mampu menyebabkan keracunan makanan yang teruk.
Pastikan setiap masakan berkaitan dengan telur mesti dimasak dengan sepenuhnya
bagi mengelakkan berlaku perkara yang tidak diingini.
6. Keju lembut.
Keju lembut yang diimport mungkin mengandungi bakteria
Listeria, yang boleh menyebabkan keguguran. Antara keju lembut yang dipercayai
mungkin mempunyai Listeria ialah seperti brie, Camembert, Roquefort, Feta, dan
Gorgonzola.
7. Susu yang tidak dipasteur.
Susu sebegini juga mungkin mempunyai bakteria Listeria.
Pastikan susu yang diminum ialah susu yang dipasteur.
8. Kafein.
Walaupun kebanyakan kajian menunjukkan bahawa pengambilan
kafein dalam kesederhanaan adalah OK, ada yang mengatakan bahawa pengambilan
kafein mungkin berkaitan dengan keguguran. Elakkan kafein semasa trimester
pertama untuk mengurangkan kemungkinan keguguran.
Sebagai peraturan umum, kafein harus dihadkan kepada kurang
daripada 200 mg setiap hari semasa mengandung. Kafein adalah diuretik, yang
bermakna ia membantu menghapuskan air dari badan. Ini boleh menyebabkan
kehilangan air dan kalsium. Ia adalah penting bahawa anda minum banyak air, jus, dan susu
dan bukannya minuman berkafein. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa
sejumlah besar kafein dikaitkan dengan keguguran, kelahiran pra-matang, berat
lahir rendah, dan gejala pada bayi. Perkara yang paling selamat adalah untuk
menahan diri dari mengambil kafein.
9. Alkohol.
Pengambilan alcohol semasa hamil dapat menggangu perkembangan
bayi dalam kandungan. Selain itu, pendedahan alkohol kepada bayi dalam
kandungan boleh membawa kepada Fetal Alcohol Syndrome.
10. Sayur-sayuran yang tidak dibasuh.
Sayur-sayuran adalah selamat untuk dimakan tetapi pastikan
sayur yang ingin dimasak dibasuh dahulu kerana mungkin terdapat bakteria
Toxoplasmosis. Bakteria Toxoplasmosis boleh membawa mudarat kepada ibu dan juga
bayi dalam kandungan.
Sumber rujukan: americanpregnancy, babycenter, webmd, detikhealth.
Jika anda ingin sebarang konsultansi percuma mengenai vitamin tambahan yang diperlukan, tanpa segan silu moh pm atau call saya di sini, saya sedia membantu anda.
Zainora Hayari 016-5215057
Shaklee Independent Distributor
Ipoh, Kuala Kangsar, Gopeng, Kampar, Perak.
No comments:
Post a Comment